Historie

Uit Wiki-Opencaching.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 23-10-2002 is "Stichting Geocaching" officieel opgericht door Joseph Raaijmakers en is deze stichting geregistreerd bij de kamer van koophandel. Onder deze stichting werden een aantal websites opgenomen zoals www.stichtinggeocaching.nl, www.geocacher.nl en www.opencaching.nl.

Voor Opencaching.nl werd gekozen voor een code die in het jaar 2000 geschreven was voor Opencaching.us. Het voordeel van deze code is dat dit open source software is en dat iedereen hiervan gebruik kan maken en eventueel aan kan passen. De software werd geplaatst op en kleine server bij Macom Internet Services alwaar de eerste caches werden geregistreerd. De site liep voorspoedig en er werden meerdere caches geregistreerd en ook gelogd. Door tot nu onbekende oorzaak is Opencaching.nl na een aantal jaren een beetje in verval geraakt en werd de site een beetje vergeten.

Eind 2009 werd het idee geopperd door Kees Goedhart en Harrie Klomp om de site Stichting Geocaching en de daarbij behorenede sites zoals www.geocacher.nl en www.opencaching.nl over te kunnen nemen van Joseph Raaijmakers om er nieuw leven in te blazen. Tijdens een ontmoeting later van Joseph, Kees en Harrie werden afspraken gemaakt dat de Stichting en de bijbehorende sites als één geheel overgenomen moesten worden en ook dat deze als één geheel zouden moeten blijven. Na het overhandigen van de nodige papieren van Joseph aan Harrie en Kees was de overname een feit. Per 10-12-2010 waren Harrie Klomp, Kees Goedhart en de toegetreden Jos Smeets de officiele eigenaren volgens de Kamer van Koophandel van de stichting Geocaching. Er werden nieuwe nieuwe sites gemaakt voor de stichting en ook voor geocacher.nl en Opencaching en dit wilde niet echt vlotten bij de server van Blizcomm (voorheen Macom) en er werd besloten om de sites op een andere server onder te brengen. De keuze viel op Hetzner en met vereende krachten werden voor www.stichtinggeocaching.nl, www.geocacher.nl en www.opencaching.nl nieuwe sites opgebouwd. Voor de Opencaching site werd voor de Duitse software gekozen daar deze geheel was nagezien en verberterd ten opzichte van de orginele Amerikaanse versie. In Februari 2011 kwam opencaching online in de vernieuwde versie. In het jaar 2012 namen Kees en Jos afscheid van StichtingGeocaching en daarmee ook van Opencaching in verband met persoonlijke aangelegenheden en werd Harrie Klomp de enige overgebleven eigenaar. In 2013 werd besloten om de Duitse software te vervangen voor de wat oudere Poolse software maar met meerdere handige functies. Deze software was maar voor een klein deel geschikt gemaakt om vertaald te kunnen worden en alles was nog vertaald in het Pools. Deze software werd gaandeweg geschikt gemaakt om via taalbestanden in elke taal te vertaald te kunnen worden voor toekomstige landen die deze software willen gaan gebruiken. Vanaf 2013 werden ook een wiki, een forum en een blogpagina gemaakt om de site Opencaching meer compleet te maken voor gebruikers. Door gebrek aan tijd worden de site van de stichting, opencacher.nl niet meer onderhouden maar zullen nog wel op de server blijven bestaan.

De site Opencaching.nl wordt op heden regelmatig bezocht en worden er nieuwe caches geplaatst. Op de dag van dit schrijven zijn 3098 geregistreerde leden waarvan er 161 een cache geplaatst of gevonden hebben en er zijn 3906 actieve caches gemaakt. De toekomst zal uitwijzen of Opencaching.nl nog verder uit zal groeien tot een volwaardige caching site

Januari 2016