Hoofdpagina

Uit Wiki-Opencaching.nl
Versie door Harrieklomp (overleg | bijdragen) op 25 dec 2018 om 20:00 (Wat is OpenCaching?)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op OpenCaching BeNeLux Wiki
Geocache

Gebruikersvoorwaarden

Lees meer op de Gebruikersvoorwaarden en de Privacyverklaringen pagina's voor gebruik van de site's www.opencaching.be/nl/lu

Beginnen met Geocaching

Lees meer op de Beginnen met Geocaching pagina voor handige tips en adviezen om je eerste cache aan te maken op Opencaching.nl, zoals cache eigenschappen en dergelijke.

Over Geocaching

Geocaching is een buitensport of activiteit waarbij cachers een GPS gebruiken om een "schat" te vinden die verstopt is door andere deelnemers. Caches zijn waterdichte dozen, die ruilspulletjes en een logboek bevatten waar cachers hun bezoek in kunnen schrijven. De coördinaten van de cachelocatie zijn opgeslagen in een online database, evenals de beschrijvingen en instructies om deze te vinden.

Wat is OpenCaching?

Opencaching is een term voor geocaching die specifiek verwijst naar websites en diensten die een vrij en open portaal voor diegenen die interesse hebben in de activiteit of sport van geocaching in het algemeen. Het doel is om een hogere kwaliteit cache lijsten te hebben in een gebruiksvriendelijk formaat en te voorzien van functies die de leden van de geocaching gemeenschap graag willen zien

Geocaching is een buitensport of activiteit waarbij cachers een GPS gebruiken om een "schat" te vinden die verstopt is door andere deelnemers. Schatten kunnen individueel gezocht worden maar ook in groepsverband. Iedereen ongeacht leeftijd en opleiding kan hier aan mee doen. OpenCaching heeft verschillende websites die specifiek zijn voor verschillende landen, plus een site die de linken verzameld van deze verschillende landen en in een overzicht aanbiedt.

Landen die een Opencaching site hebben zijn: België/Nederland/Luxemburg, Verenigde Staten, Duitsland, Zweden, Polen, Tsjechië, Roemenie en Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook andere cachingsites met ook geregistreerde caches maar vragen vergoedingen en/of hebben hun beperkingen. Aangezien de hobby blijft groeien, is het waarschijnlijk dat OpenCaching sites in meer landen beschikbaar zullen komen.

Het belangrijkste verschil tussen OpenCaching en traditionele caching sites is dat alle diensten open zijn voor alle gebruikers en zonder kosten. Over het algemeen geld dat de meeste geocachingsites hun diensten of websites gratis wat basisinformatie aanbieden, maar gebruikers moeten betalen voor premium informatie of geavanceerde zoekmogelijkheden. Dit is niet het geval met OpenCaching, elke geocache die geregistreerd is zal voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Daarnaast kunnen Opencaching gebruikers hun beoordeling over een cache kenbaar maken. Dit stelt gebruikers in staat om te zien wat andere cachers denken of vinden van de cache en het stimuleert de deelnemers tot een hogere kwaliteit caches plaatsen. Het beoordelings systeem verminderd het probleem van verlaten of onbevredigende caches die nog steeds beschikbaar zijn na herhaalde negatieve berichten in de cache logs.

Iedereen kan zich gratis registreren en ook gebruiken. De registratie heeft als voordeel dat men zelf caches kan maken en reclame maken dat zijn of haar caches hier geplaatst zijn. Men is wel verantwoordelijk voor het onderhoud van deze caches en eventuele problemen op kunnen lossen. Een ander voordeel is dat men op maar op één site deze caches hoeft te loggen.

Ondanks de voordelen van de gratis Opencachingsites, zullen de deelnemers toch een bepaalde hoeveelheid geld moeten investeren in de hobby. De websites geven de coördinaten van de caches, maar kunnen weinig doen om daadwerkelijk te helpen bij het ​​vinden zonder een handheld GPS-systeem. Basissystemen zijn relatief goedkoop, maar extra functies zal de prijs verhogen. Sommige mobiele telefoons werken ook als GPS-toestel.