Soorten logs

Uit Wiki-Opencaching.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De verschillende logtypes

Op opencaching heb je verschillende mogelijkheden om een cache te loggen. Laten we ze hier even op een rijtje zetten.

Logsoorten.JPG


GEVONDENWanneer je een cache hebt gevonden, log je met Gevonden.

Tracht hierbij een poging te doen om net iets meer neer te pennen dan 'bedankt'. Het is veel aangenamer voor zowel de CO als jouw collega geocachers om een interessante log te lezen. Vertel over jouw ervaringen tijdens je speurtocht, over de omgeving, wat je ervan vond, enz.

Wanneer je een cache als Gevonden logt, krijg je ook de mogelijkheid om de cache te beoordelen. Meer daarover vind je terug onder Cache beoordeling. Ook krijg je na elke 10 gevonden caches 1 aanbeveling te vergeven. Deze aanbeveling kun je toewijzen aan een cache die deze aanbeveling verdiend. Meer hierover kun je terug vinden onder Aanbevelingen

Je hebt op diezelfde logpagina ook de gelegenheid om de GeoKrets te loggen die je gevonden hebt of achter gelaten hebt. Meer kun je terugvinden onder Loggen van Geokrets

NIET GEVONDENWanneer je een cache niet hebt gevonden, kan je deze loggen met Niet gevonden. Hoewel je deze ook kan/mag loggen met een Opmerking.

Waarom je met een opmerking kan/mag loggen verklaren we nader.

Wanneer een geocache 3 maal als Niet gevonden werd gelogd, verandert automatisch de status van die cache naar Tijdelijk niet beschikbaar. De CO krijgt dan ook een melding dat er misschien iets niet pluis is met zijn/haar cache. Na 4 maanden krijgt de CO een herinneringsmail, ook na 5 maanden indien hij/zij er nog niks aan heeft gedaan. Indien de CO nog niet heeft gereageerd op de status, zal de cache automatisch in het archief gaan. Kortom ... opencaching heeft een zelfreinigend systeem ingebouwd dat ervoor zorgt dat niet onderhouden caches automatisch uit het systeem verwijderd worden.

Beschrijf ook hier in je log jouw ervaringen van jouw speurtocht die uitdraaide op geen succes. Zo kunnen andere geocachers een idee krijgen waar ze moeten op letten. Ook de CO krijgt dan een hint of er iets mis is met de cache of niet.


OPMERKINGDit logtype kan je gebruiken voor verschillende zaken.

Zo kan je bv. laten weten dat je een puzzelcache reeds hebt opgelost en je die binnenkort wel eens gaat zoeken. Maar ook kan je dit logtype gebruiken wanneer je een cache niet hebt gevonden. De reden hiervoor kan zijn dat een bepaalde berekening niet klopte en je daarom niet aan het eindpunt toekwam of misschien was de cache te goed gecamoufleerd en heb je die daarom niet kunnen spotten? Wanneer je met zekerheid kan zien dat de cache is verdwenen, dan log je met een Niet gevonden log in combinatie met een Onderhoud nodig log.

Beschrijf ook hier in jouw log wat je ervaringen waren. Indien je logt omdat je de cache niet hebt gevonden, beschrijf dan ook wat hiervan de reden was.


ONDERHOUD NODIGWanneer je een cache hebt gevonden waarvan bv. de behuizing stuk was, of het logboek helemaal nat, de cache super vuil was, dan plaats je een Onderhoud nodig log. Je verklaart je nader in je log en beschrijft het probleem en de mogelijke oplossing. Zo weet de CO onmiddellijk wat hem te doen staat.

Dit logtype kan je gebruiken in combinatie met een Gevonden of Niet gevonden of Opmerking log. Het kan zijn dat je de cache hebt gevonden, maar dat deze voor een of andere reden dringend aan onderhoud toe is. Het kan zijn dat je de cache niet hebt gevonden, maar je zeker bent dat deze is verdwenen, dan log je ook met een Onderhoud nodig log. Het kan ook zijn dat je helemaal niet zeker bent of de cache er al dan niet nog aanwezig is, dan kan je ook loggen met dit logtype. Zo krijgt de CO een melding dat hij eens op controle moet gaan.


ONDERHOUD GEDAANDit logtype wordt gebruikt door de CO die onderhoud heeft uitgevoerd op zijn cache(s). Ook hier kan de CO een tekstje schrijven over wat hij heeft gedaan, wat er eventueel is veranderd, enz.


OC TEAM OPMERKINGDit logtype is bedoeld voor het OC-team. Gewone leden zullen dit logtype niet zien staan tussen de mogelijkheden.