Richtlijnen en attentiepunten bij het plaatsen van een cache

Uit Wiki-Opencaching.nl
Versie door Harrieklomp (overleg | bijdragen) op 26 okt 2015 om 03:30 (Hoe maak je een goede geocache?)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vooraleer je een eigen geocache wilt plaatsen, is het verstandig om er eerst enkele gezocht (en gevonden) te hebben. Waarom? Omdat je dan al enige ervaring hebt opgedaan. Je hebt verschillende verstoptechnieken gezien of net gezien hoe het niet moet en jij kan het beter. Alleszins ... gebruik je gezond verstand tijdens het uitwerken en verstoppen van een geocache!



Zoek een goede locatie



Heeft de locatie die je hebt uitgekozen iets te bieden?

Je moet je ervan vergewissen of de locatie die je wilt tonen aan je collega geocachers iets te bieden heeft. Is er een monument? Een prachtig gebouw? Een kunstwerk? Een prachtig natuurgebied? Of andere bezienswaardigheden?


Is de locatie (te) makkelijk te bereiken?

Stel dat jouw geocache op amper een paar meter van een (drukke) weg ligt, zal de kans groter zijn dat deze sneller verdwijnt dan wanneer je jouw cache veel verder gaat leggen. Liefst zelfs op een locatie die enkel te voet bereikbaar is. Een plekje waar men wat moeite moet voor doen om het te bereiken.


Is de cache makkelijk te vinden?

Wanneer jouw geocache niet goed is verstopt, niet goed gecamoufleerd, te dicht bij een (drukke) weg, open en bloot ligt, is de kans groot dat niet-geocachers hem zullen vinden en eventueel vernielen of meenemen.


Heb respect voor de natuur!!!

Als je jouw geocache in een natuurgebied plaatst, zijn daar steeds regels aan verbonden. Natuurgebieden zijn steeds in beheer van een organisatie. Je dient de nodige goedkeuringen aan te vragen bij die organisaties. (Meer daarover hier - link volgt) Naast die goedkeuring moet je hun regels i.v.m. geocaching hoog in het vaandel dragen en navolgen. Zo niet zouden die organisaties wel eens kunnen beslissen om geen samenwerking meer te verlenen aan de geocachers. Vermeld ook steeds de toestemming van de organisatie in jouw cache-listing. Zo bestaat er geen twijfel.

Maar ook wanneer je een geocache plaatst in een niet-natuurgebied, moet je steeds respect hebben voor de natuur. Hou er bij het plaatsen rekening mee dat er niks mag stuk gemaakt worden en dat geocachers tijdens het zoeken niks kunnen stuk maken van de natuur. Jij bent verantwoordelijk voor jouw cache en zijn omgeving, gedraag je dus ook verantwoordelijk bij het plaatsen ervan.


Ligt jouw cache op privéterrein?

Het kan zijn dat jouw cache op privéterrein ligt. Zorg dan ook voor de nodige toestemming van de landeigenaar en vermeld dat steeds op jouw cache-listing. Op deze manier kan er geen twijfel worden gezaaid of men als geocacher al dan niet het terrein mag betreden.


Let op voor gevaarlijke plaatsen!

Gebruik vooral je gezond verstand. Je weet zelf ook wel dat het niet aan te raden is om een geocache te plaatsen vlak naast een spoorweg of autosnelweg. Bekijk aandachtig de situatie en omgeving om je er te van vergewissen dat zoekende geocachers op deze manier geen ongelukken kunnen veroorzaken of voorhebben. Hou rekening met een eventuele mogelijke miswijzing van een GPS apparaat. Wanneer er toch nog gevaarlijke zaken zouden zijn waar moet op gelet worden tijdens het zoeken van je cache, vermeld dit dan in jouw cache-listing. Op deze manier staat niemand voor verrassingen.


Gebruik je gezond verstand!

Het is uiteindelijk de bedoeling om de zoekende geocacher iets moois te presenteren: een prachtige omgeving, een mooi panorama, een kronkelende rivier, een monument ... allemaal geschikte plaatsen om een cache te verstoppen. Gebruik gewoon je gezond verstand, dan kan er niks misgaan.

Hoe maak je een goede geocache?



Container

Wat je alleszins nodig hebt is een container. Dit mag van om het even welke grootte zijn. Zorg ervoor dat de container waterdicht is en weerbestendig. Containers kunnen variëren van klein, normaal, groot, extra groot, enz. Zie afbeelding hieronder voor een paar voorbeelden van standaard containers.

CacheContainers.jpg

Natuurlijk mag je ook wat creatiever omgaan met cachecontainers. Hoe creatiever de container - in combinatie met een mooie omgeving - zorgt voor bekendheid van de CO en dus meer bezoekers. er zijn tal van speciale containers te koop, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan en iets in elkaar knutselen.

Specialecontainers.jpg


Logboek

Zorg er alleszins voor dat er genoeg plaats in de geocache container is om een logboek(je) te plaatsen. Dat is het enige wat verplicht in de container aanwezig moet zijn. Opencaching logboekjes kan je onder Downloads terugvinden.

Naast een logboek kan je er in de grotere cachecontainers misschien ook voor zorgen dat er een potlood aanwezig is. Niet iedereen heeft nl. schrijfgerei bij zich. Het best opteer je hier voor een potlood i.p.v. een balpen. Balpennen gaan al gauw stuk, zeker gedurende de winter.

Een welkomsttekst is ook prettig om terug te vinden in een geocache. Niet alleen voor de geocachers, maar ook voor toevallige vinders. Op deze manier weet iedereen met wat ze te maken hebben en hoeft er geen onnodig alarm geslagen te worden. Ook deze teksten vind je terug onder Downloads.


Goodies / Ruilspullen

Vooral voor de geocachende kinderen is het leuk om zaken te kunnen ruilen. Stop daarom ruilspullen in jouw geocache die de moeite waard zijn.


Andere zaken in jouw geocache

Je kan natuurlijk ook andere zaken in jouw geocache stoppen. Zoals een omschrijving van de omgeving, de geschiedenis van de omgeving, enz. Zorg er wel voor dat dit liefst geplastificeerd is zodat er ook geen vocht aan kan. Maar ook voorwerpen die iets te vertellen hebben over jouw geocache kunnen ingesloten worden in de container. Deze spullen zijn dan niet om te ruilen en dat meld je best op jouw cachelisting.

Let op! Stop beslist geen alcohol, tabak, vuurwapens, medicijnen, drugs, illegale software, enz. in je cache. Hou het veilig en legaal. Ook kinderen zoeken naar caches!

Plaatsen van de cache



Op de locatie rest je nog de coördinaten te bepalen. Zorg er voor dat deze zo goed als correct zijn. Hou er rekening mee dat een kleine afwijking bij het opmeten in de winter, een grote afwijking kan opleveren gedurende de zomer. Tegenwoordig zijn de meeste GPS systemen uitgerust met de optie om een waypoint te middelen. Dan heb je genoeg met zo een meting. Heb je die mogelijkheid niet dan moet je op de locatie een waypoint aanmaken. Jouw GPS zal dan de coördinaten bepalen. Ga een tiental meter van de locatie weg en kom terug. Maak opnieuw een waypoint aan. Dit doe je verschillende keren, liefst een tiental keren. Uit al deze metingen kan je dan het gemiddelde coördinaat halen d.m.v. een programma als Averaging Coordinates.

Wanneer dit alles achter de rug is, kan je jouw cachecontainer plaatsen met het logboek erin en eventuele ruilspullen.

Zorg ervoor (zoals reeds vermeld) dat je container niet open en bloot ligt. Camoufleer deze met wat takken, stenen, of andere materialen die je vindt in de omgeving.

Meld de cache aan op Opencaching.nl



Nadat je cache is geplaatst, dien je deze nog aan te melden op de website.