Cache eigenschappen

Uit Wiki-Opencaching.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Basic2.png Basis informatie

Cache naam

Elke cache heeft zijn eigen naam. Het kan voorkomen dat caches dezelfde naam hebben, dit zou het beste vermeden kunnen worden. Ook het gebruik van niet specifieke namen zoals "A81 # 589", zou vermeden moeten worden. Een cachenaam kan tot 60 karakters lang zijn.

Cache grootte

Cachebehuizingen kunnen in verschillende grote's gevonden/gemaakt worden. container.

  • Nano - kleinste behuizing met alleen logrolletje. Minder dan 25 ml
  • Micro - filmkoker of pettling met alleen logrolletje. Tussen 25 ml en 100 ml
  • Klein - kleine tupperwaredoos of kleine munitiekist, kunnen ruil items en een logboek bevatten. Tussen 100 ml en 1 liter
  • Normaal - standaard tupperwaredoos of gewone munitiekist. Tussen 1 liter en 5 liter
  • Groot - grotere tupperwaredoos of grote munitiekist. Tussen 5 liter en 10 liter
  • Extra groot - 10 liter emmer, boekenkist of groter

Cache soort

Elke cache is onderverdeeld in een cachesoort.

Traditional.png

Traditionele cache

Dit is een originele cache in de simpelste vorm met minimaal een behuizing en een logboekje. Normaal is dit een kleine tupperwarebakje, munitiekist of een emmertje voorzien van ruilitems. De coördinaten op de cachepagina zijn ook de coördinaten waar de cache verstopt is. Multi.png

Multi cache

Een multi cache is een cache met 2 of meer tussen punten waarbij op de laatste locatie de cache te vinden is. Er zijn verschillende variaties mogelijk om info te krijgen om het volgende tussen punt te vinden, zoals ter plekke een berekening te maken of er kan gebruik gemaakt worden van een [QR code]. De op de cachepagina vermelde coördinaten zijn meestal die van een parkeerplaats vlakbij.
Quiz.png

Quiz (Puzzel) cache

De meest omvattende van alle cache soorten, dit soort caches kan moeilijke puzzels bevatten welke eerst opgelost dienen te worden om de coördinaten te kunnen bepalen. De enige overeenkomst van deze cache soort is dat de vermelde coördinaten niet de coördinaten van de cacheplaats zelf zijn maar van een in de buurt gelegen referentie punt, bijvoorbeeld van een in de buurt gelegen parkeerplaats. Moving.png

Reizende cache

Een reizende cache verandert van locatie na iedere vondst. Iedereen die hem gevonden heeft, verplaatst hem naar een nieuwe locatie en en plaatst de nieuwe coördinaten in zijn log op de site. Plaats een log van je voornemen om hem te gaan zoeken,zodat andere cachers weten dat je er naar op zoek gaat. Als je hem gevonden en meegenomen hebt, log dan je vondst zo snel mogelijk. Laat als het mogelijk is een teken achter, bijvoorbeeld een "X" op de grond als teken voor een andere cacher dat de cache reeds verdwenen is. Als je hem weer verstopt, verstop hem dan goed en zorg dat de coördinaten precies kloppen. Als je vermeld dat je de cache opnieuw verstopt hebt, zorg er dan voor dat je log de nieuwe coördinaten en een nieuwe terrein moeilijkheidsgraad bevat. Als je de nieuwe locatie bekend maakt, maak dan een nieuwe log (Verplaatst) zodat de cache eigenaar een email ontvangt om hem er op te wijzen dat er een nieuwe locatie bekend is.
Virtual.png

Virtueel

Een virtuele cache is een cache die alleen bestaat in de vorm van een locatie. De beloning van deze caches is de locatie zelf en deze informatie over jou bezoek aldaar te delen. Om een vondst te melden, moet je de cache eigenaar ervan kunnen overtuigen dat je op de aangegeven plek aanwezig was. Dit wordt vaak vastgesteld door een wachtwoord wat gevonden is, of door het indienen van een foto met je log. Van dit soort caches kan hooguit 3 caches per account gemaakt worden. Webcam.png

Webcam

Dit zijn caches welke gebruik maken van bestaande web camera's. Het is de bedoeling om zelf voor de camera te gaan staan om je vondst te kunnen loggen. Het uitdagende deel echter, is dat je een vriend moet bellen om deze de website op te laten zoeken waarop het camerabeeld te zien is. Je hebt hen nodig om het beeld vast te leggen zodat je de cache kunt loggen. Natuurlijk kan dit (meestal) ook met een smartphone gedaan worden. Van dit soort caches kan hooguit 3 caches per account gemaakt worden.
Event.png

Evenement

Af en toe, kunnen lokale geocachers en geocache organisaties een tijd en plaats vastleggen om elkaar te ontmoeten en te discuseren over geocaching. Na het evenement worden dit type caches gearchiveerd. De coördinaten geven de locatie van het evenement aan. Evenement vermeldingen moeten minimaal 7 dagen op voorhand aangekondigd worden. Podcache.png

MP3 (Podcast) cache

Een MP3 cache is een raar / technisch plezierig "spel" van verstoppen en vinden. Kleine containers zijn verstopt en aan jou is het om deze te vinden. Geluidsaanwijzingen zijn opgenomen op een MP3 file welke je kunt afspelen met een MP3 speler. Luister naar de aanwijzingen, volg de richting en vind de "schatkist". Als je hem gevonden hebt, teken dan het aanwezige logboek om je succes vast te leggen!!!.
Unknown.png

Onbekende cache

Alle andere caches die niet in een van de hier beschreven categorieën passen. Owncache.png

Eigen cache

Dit is een cache waarbij de cacher zelf de cache is of de cache bij zich heeft. Op de cachepagina kan via een "Notitie" aangegeven worden of de cache zich gaat verplaatsen of naar een bepaalde plaats toe gaat. Van dit soort caches kan hooguit 1 cache per account gemaakt worden.

Coördinaten

De coördinaten geven de positie van de cache aan (via de GPS). Als de coördinaten niet de positie van de cache aangeven, dan dient de nodige informatie in de cachebeschrijving opgenomen te worden om de cache te kunnen vinden.

Land

Het land waar de cache is geplaatst.

Moeilijkheidsgraden

De moeilijkheidsgraad van de opdracht, (mentale uitdaging) en van het terrein (fysieke uitdaging), gewaardeerd op 1 (makkelijkst) tot 5 (moeilijkste). Toegepast op een puzzel cache, verwijst de mentale uitdaging zowel naar de puzzel moeilijkheid als naar de cache camouflage. Halve punten (b.v. 1.5, 2.5, 3.5, etc.) zijn beschikbaar om de moeilijkheid preciezer aan te geven. Een hulpmiddel om de moeilijkheidsgraad te bepalen als je een nieuwe cache op de lijst zet is [hier] te vinden.

Mentale uitdaging niveaus Fysieke uitdaging niveaus
Diff-10.gif De cache is zichtbaar geplaatst of er zijn maar enkele mogelijke verstop plaatsen. Een ervaren cacher kan deze zeker binnen 15 minuten vinden. Terr-10.gif Verharde weg of spoor. De cache kan gevonden worden van uit een rolstoel.
Diff-20.gif De cache is niet zichtbaar verstopt en er zijn verschillende mogelijke verstop plaatsen. Een ervaren cacher kan deze vinden binnen 15 minuten. Terr-20.gif Goed begaanbare en gemarkeerde route naar de cache locatie. Het kan mogelijk zijn dat je over knie hoge begroeiing moet stappen. De wandeling is korter dan 1 kilometer met kleine hoogte verschillen.
Diff-30.gif De cache is goed gecamoufleerd met vele mogelijke verstop plaatsen. Het kan meer dan een uur duren voordat een ervaren cacher deze kan vinden. Terr-30.gif De cache is verstopt langs een gemarkeerde route waarbij door de struiken gewandeld moet worden om bij de verstop plaats te komen. De wandeling kan 2 kilometer of meer lang zijn met gematigde hoogteverschillen en kan met een mountainbike gereden worden.
Diff-40.gif Zeer goed verstopt en met veel mogelijke verstop plaatsen. Een ervaren cacher kan er misschien een complete middag naar moeten zoeken of zelfs meerdere keren terug moeten keren om deze te vinden. Terr-40.gif Buiten de paden lopen is nodig om de cache te kunnen vinden. De wandeling kan langer zijn als 10 kilometer en er kan een overnachting nodig zijn.
Diff-50.gif Extreem moeilijk. Kan speciaal gereedschap vereisen en/of goede kennis om deze te vinden. Terr-50.gif Vereist speciale uitrusting om bij de cache te kunnen komen (klimgereedschap, een boot,snorkel enz.) Ga niet alleen zoeken!!

Tijd en afstand te overbruggen

De waarden van de afstand (alleen heenweg) en de (totale)tijd welke nodig is om de cache te kunnen vinden. Deze waarden hangen natuurlijk af van externe omstandigheden en zijn optioneel. Ze zijn echter vaak nuttig, vooral bij een multi cache en bij Event caches. Als je deze bekend maakt, probeer dan deze redelijk in te schatten, anders is het beter om 0 in te geven ( wat betekent geen waarde gegeven).

Attributes.png Cache attributen

Deze attributen maken het zoeken naar een cache gemakkelijker.

Oconly.png

Alleen op OC

Deze cache is alleen beschikbaar op Opencaching community sites. Hunting.png

Jachtgebied

Deze cache voert door jachtgebied. Let op de aangegeven tijden dat gejaagd wordt. Draag opvallende kleding.
Thorn.png

Doornen

In dit gebied komen doornen voor. Neem voorzorgen om niet geprikt te worden door beschermende kleding te dragen. Ticks.png

Teken

In dit gebied zouden teken voorkomen. Neem voorzorgen om geen teken op te lopen door beschermende kleding te dragen.
Parking.png

Parkeerplaats

Er is een parkeerplaats in de nabije omgeving. Hiking.png

Lange wandeling

Dit is een wandeling van meer dan 10 kilometer. Neem voldoende water en andere noodzakelijke dingen mee.
Available.png

Altijd beschikbaar

Deze cache kan 24 uur per dag gezocht worden. Period.png

Beperkt beschikbaar

Deze cache is alleen op bepaalde tijden te zoeken. Dit kan zijn in een bepaald seizoen of afhankelijk van openingstijden. Dit zou in de cache beschrijving vermeld moeten zijn.
Quick.png

Snelle cache

Het vinden van deze cache zou niet meer dan 15 minuten mogen duren (vanaf dichtstbijzijnde parkeerplaats). Children.png

Kindvriendelijk

Deze cache is ook geschikt om met kinderen te doen.
Geohotel.png

Hotel voor geocache reizigers

Deze cache is geschikt om Geokrety of andere travelbugs onder te brengen. Disabled.png

Rolstoel toegankelijk

De cache is toegankelijk voor rolstoelen.
Stealth.png

Voorzichtigheid gevraagd

De cache ligt in een drukke omgeving en vereist heimelijk loggen en weer onopvallend vertrekken. Compass.png

Kompas nodig

Een kompas is nodig om de plaats te bepalen waar de cache verborgen is.
Pencil.png

Neem een pen mee

Een pen of potlood is nodig om deze cache te kunnen loggen. Meestal bij kleine caches. Magnet.png

Magnetische houder

Deze cache is met een magneet bevestigd.
Mp3.png

MP3 cache

MP3 cache is een cache waarbij met behulp van een gesproken tekst de tussenpunten en eventueel de eindlocatie bekend worden gemaakt. Beacon.png

Garmin Chirp

Deze cache bevat een Garmin Chirp. Deze Chirp kan in een multicache gebruikt worden om de volgend locatie aan te geven of eventueel de eindlocatie aangeven met een verborgen boodschap.
Deaddrop.png

USB Dead Drop

Deze cache bestaat uit een USB stick waar digitaal gelogd kan worden. Laptop en USB kabel vereist. Dit dient ook in de cachebeschrijving aangegeven te zijn. Benchmark.png

Rd Meetpunt

Dit is een officieel meetpunt dat gebruikt wordt door bijvoorbeeld het kadaster.
Letterbox.png

Letterbox

Deze cache bevat een stempel die in de cache moet blijven. Nature.png

In de natuur

De cache is gemaakt in een natuurlijke of beboste omgeving.
Monument.png

Lost Place

Deze cache is geplaatst in de nabije omgeving van een verlaten plek. Zoals een oude ruïne, fabriek of oude bunker. etc. etc. Dig.png

Een schep nodig

Deze cache is begraven, er is een schep nodig.
Torch.png

Zaklamp nodig

Een zaklamp is nodig om deze cache te vinden. Equip.png

Special gereedschap nodig

Er is een niet standaard uitrusting nodig - dit kan een stuk touw, magneet of iets dergelijks zijn. Een klein schepje, een zaklamp en een paar handschoenen behoren tot de standaard uitrusting.
Walk.png

Alleen te voet

Dit is een cache die alleen te voet is te bereiken. Bike.png

Fietsen

Dit is een cache die met de fiets ook te doen is.
Boat.png

Boot

Deze cache is alleen per boot te bereiken. Danger.png

Gevaar

Het zoeken van deze cache kan enig risico van verwondingen of andere gevaren opleveren. Neem de nodige voorzorgen om het risico tot een minimum te beperken.
Night.png

Nacht cache

Deze cache maakt gebruik van speciale markers die alleen zichtbaar zijn in het donker met behulp van een zaklamp. Password.png

Wachtwoord nodig

Om deze cache te kunnen loggen is een wachtwoord nodig. Het wachtwoord bevindt zich in de cache.

Describe.png Beschrijving

Korte omschrijving

Korte informatie over de locatie, zoals terrein, hoogte, enz. maximaal 120 karakters.

Beschrijving

Gegevens over de cache, ook over de inhoud van de cache, hoe de container er uit ziet, enz. Je kunt er zo kort of zo gedetailleerd over bekend maken als je zelf wilt. Let wel op dat alle informatie welke nodig is om de cache te vind hier te vinden moet zijn, samen met alle mogelijke gevaren, welke verbonden zijn aan de zoektocht.

Extra informatie (hint)

Geef een "extra" hint of spoiler informatie in, in dit veld. Deze wordt gecodeerd/versleuteld op de site gezet totdat de cacher op de link klikt om deze te decoderen, of om deze onderweg te decoderen. Tekst tussen haakjes [zoals dit] wordt niet gecodeerd. Houdt de hints kort, zodat het makkelijker onderweg is te decoderen. Heb je geen hint, vul dan niets in.

Extra waypoints

Er kunnen extra waypoints toegevoegd worden wanneer de cache geregistreerd is.

Crypt.pngAnders

Datum geplaatst

De datum waar op je de cache verstopt hebt. Als die datum nog niet is geweest, dan wordt de status van de cache automatisch gezet op "tijdelijk niet beschikbaar". Dit moet je dan zelf veranderen in "klaar om gezocht te worden" op de dag dat je hem verstopt (dit telt niet voor "evenement-caches).

Publicatie

Als de cache gepubliceerd moet worden op Opencaching.nl kies dan "Nu Publiceren" om de cache meteen bekend te maken. Kies "Publiceer op datum" en kies een datum/tijd in de toekomst om de cache te publiceren en het systeem maakt dit dan automatisch op dat tijdstip bekend. Selecteer "Nog niet Publiceren" om de nog niet complete cache te bewaren om alle gegevens nog bij te kunnen werken.

Log wachtwoord

Er is een log wachtwoord nodig om de cache vondst te kunnen loggen. Kijk naar de versleutelde cache beschrijving om aanwijzingen van de cache eigenaar te verkrijgen over het log wachtwoord. Log wachtwoorden zijn uitermate geschikt voor virtuele caches, maar deze kunnen ook gebruikt worden voor andere caches. Als je een cache verstopt waar geen log wachtwoord voor nodig is, vul dan niets in dat veld in. Log wachtwoorden om te loggen zijn niet hoofdletter gevoelig.

Afbeeldingen

De afbeeldingen zijn een optie en deze kunnen alleen geplaatst worden nadat de cache geregistreerd is. In principe moet een cache te vinden zijn door alleen de tekst te lezen. Probeer terughoudend te zijn met het aantal afbeeldingen te plaatsen, een of twee moet meestal genoeg zijn. Het foto formaat is maximaal 10 MB.

MP3 bestanden

De MP 3 files zijn een optie en kunnen alleen geüpload worden nadat de cache geregistreerd is. In principe moet een cache gevonden kunnen worden door alleen de tekst informatie, maar voor een MP 3 cache kun je informatie opnemen over hoe de cache te vinden is.